Krofi

Krofi

Spet prihaja tisti čas, čas krofov. Letos sem se odločila, da se jih tudi sama lotim. In res sem se! Za vajo sem jih naredila že malo pred pustom. Prvič so uspeli pogojno lepi, drugič precej bolje. Predstavljam mamin (skrivni) recept (in upam, da ne bo huda), ki sem ga malo prilagodila (beri poenostavila) zame in še nekaj “trikcev”, da peka krofov ne bo več umetnost. 🙂

Za približno 12 manjših krofov potrebuješ:

  • 350 g mehke moke
  • 150 g ostre moke
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 35 g stopljenega masla
  • 2,5 dcl toplega mleka
  • 1 žlička soli
  • 3 rumenjake
  • malo limoninega soka
  • 1 vanili sladkor
  • 1/4 dcl ruma

 

1. Če nimaš mehke in ostre moke lahko uporabiš 500g bele moke, ki jo premoreš. Namesto suhega kvasa lahko uporabiš svežega. In sedaj nadvse zahteven postopek. 🙂 Vse sestavine  odmeriš in zamesiš v testo. No čisto odkrito… jaz sem uporabila kar aparat za peko kruha, ki mi je prijazno zamesil in vzhajal testo. 🙂 Vzhajano testo nato razdeliš na 12 enakih delov in iz vsakega narediš ploščato kroglico. Na (rahlo) pomokani površini jih pustiš pokrite vzhajati.

Krofi-vzhajanje

Vzhajanje

2. Sledi pečenje oz. cvrtje v 1 litru olja. Medtem, ko testo vzhaja počasi segreješ olje na idealno temperaturo za pečenje. Kako veš, da je temperatura primerna za pečenje? Enostavno vanj potopiš leseno kuhalnico, če vidiš mehurčke je olje dovolj vroče za pečenje. Pazi, da uporabiš posodo s pokrovko, saj morajo biti krofi med peko pokriti. In akcija… Vsak krof previdno vzameš in ga obrnjenega na glavo nežno položiš v olje. V ponvi naj bo dovolj prostora, saj bodo med peko krofi precej narastli. Nato jih pokrite na srednji temperaturi (npr. na 4. od 10) pečeš 3 min (med peko jih ne odkrivaj!). Po treh minutah jih odkriješ in obrneš, pečeš še 3 min (tokrat odkrite). Jaz jih pečene položim na sito, in potem na papirnate brisačke.

Krofi-pečenje

Peka

3. Čas za marmelado ali nadev po želji. Počakaj le, da se pred polnjenjem z nadevom malo ohladijo. 😉

Krofi-čas za marmelado

Čas za marmeladooooo

4. Po želji jih še posipaš s sladkorjem in pripravljeni so na razveseljevanje lačnih ust. 🙂

Krofi

Na koncu pa še sladkor

Krofi

In končni izdelek 🙂

Krofi ne smejo preveč vzhajati, saj se potem v olju obračajo in so enakomerne rjave barve. 😀 No saj vem, kot krompirji… 🙂

p.s. če se jih lotiš, sporoči kako so uspeli! 😉

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

8 Comments
  • Pretty Purple
    Posted at 19:12h, 01 marca Odgovori

    Hvala za recept, ga bm posredovala mami, da jih speče zdaj za pusta :))

    • Maja
      Posted at 21:44h, 01 marca Odgovori

      Super! Upam, da uspejo popolno. 🙂

  • Tanja
    Posted at 16:58h, 28 januarja Odgovori

    A je pozabljen sladkor ali je tako ok brez sladkorja?

    • Maja
      Posted at 17:15h, 28 januarja Odgovori

      Je ok brez sladkorja. Vanili sladkor in marmelada zadostujeta, razen če želiš bolj sladko. 🙂

  • JANJA GLAVAČ
    Posted at 06:02h, 02 februarja Odgovori

    Ali vzhajaš najprej testo (koliko časa) in potem še krofe pred peko (koliko časa)? Hvala in LP

    • Maja
      Posted at 07:16h, 02 februarja Odgovori

      Testo zamesim in vzhajam kar z aparat za peko kruha (oboje skupaj 1h in pol), potem pa pustim vzhajati še krofe (15-30min). Krofi ne smejo biti preveč vzhajani (okrogli). V olju še potem namreč malo narastejo in se kot žogice obračajo, kar pomeni, da ne bodo imeli svetlih obročov-“rink”.

  • damjana
    Posted at 12:25h, 02 februarja Odgovori

    damjana super krofi

    • Maja
      Posted at 19:23h, 02 februarja Odgovori

      Ti so res odlični, hvala! Mislim, da bodo kmalu na sporedu 🙂

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.