Čiščenje obraza z olji ali Oil Cleansing Method (OCM)

Čiščenje obraza z olji ali Oil Cleansing Method (OCM)

ocm

Čiščenje obraz z olji ali ang. Oil Cleansing Method-OCM je v tujini precej razširjena metoda, v Sloveniji pa se o njej govori precej redkeje. Osnovni koncept metode je, da olje topi olje in tako nežno in globinsko očisti kožo, pri tem pa je ne izsuši ali drugače poškoduje. Koža po čiščenju ostane uravnotežena, čista in navlažena. Metoda je primerna za vsak tip kože, ne glede na spol ali barvo kože. 🙂 Vse kar potrebuješ je brisača za obraz, topla vodo in mešanico olj.

“Fact: Oil dissolves oil. One of the most basic principals of chemistry is that “like dissolves like.” The best way to desolve a non-polar solvent like sebum/oil, is by using another non-polar solvent similar in composition: Other oils. By using the right oils, you can cleanse your pores of dirt and bacteria naturally, gently and effectively, while replacing the dirty oil with beneficial ones extracted from natural botanicals, vegetables and fruit that heal, protect and nourish your skin. When done properly and consistently, the OCM can clear the skin from issues like oily skin, dry skin, sensitive skin, blackheads, whiteheads and other problems caused by mild to moderate acne–while leaving your skin healthy, balanced and properly moisturized.” (Vir)

KATERO OLJE UPORABITI?

Čiščenje obraza z olji je primerno za vsak tip kože, mešanico olj pa si lahko po potrebi prilagodiš. V osnovi se uporabljata dve olji: ricinusovo olje in olje po izbiri (olivno olje, kokosovo olje, avokadovo olje, jojobino olje, arganovo olje, olje grozdnih pečk…).

Ricinusovo olje globinsko čisti kožo, deluje protivnetno, in je odlično zdravilo proti aknasti koži. Kot spodbujevalec pa pozitivno vpliva tudi na rast las in trepalnic. Pri metodi za čiščenje ga lahko zamenjaš tudi z lešnikovim oljem.

KAKŠNO NAJ BO RAZMERJE MED OLJI?

Razmerje med olji je odvisno od tipa kože, osnovno vodilo pa je:

mastna koža: 30% ricinusovega olja in 70% olja po izbiri
mešana koža: 20% ricinusovega olja in 80% olja po izbiri
suha koža: 10% ricinusovega olja in 90% olja po izbiri.

Jaz svoji mešanici olj dodam še nekaj kapljic eteričnih olj (palmarosa in petitgrain) in ga hranim v posodici s pumpico. Pred vsako uporabo ga pretresem in ga uporabim enkrat dnevno (zvečer). Ličil si pred čiščenjem z olji ne odstranjujem, saj so olja hkrati tudi odličen odstranjevalec ličil. 🙂

KAKO MEŠANICO UPORABLJATI?

Mešanico olj radodarno naneseš na suh obraz (ličila predhodno ni potrebno odstranjevati) in olje vmasiraš v kožo (in trepalnice: maskara se bo popolnoma raztopila). Počakaš 2-10 min (odvisno od volje in razpoloženja). Med tem lahko skočiš pod tuš ali si privoščiš toplo kopel, para pa ti bo med tem odprla pore in še dodatno poskrbela za čisto kožo. Nato mokro (toplo) brisačo za nekaj sekund položiš na obraz in z njo nežno iz obraza odstraniš olje in umazanijo. Po čiščenju z olji ni potrebno dodatno vlaženje kože, če se ti zdi koža vseeno suha pa jo lahko namažeš z nekaj kapljicami oljne mešanice. 🙂 Čiščenje obraza  je najbolj priporočljivo enkrat dnevno, idealno zvečer.

Normalno je, da koža potrebuje kakšen teden, da se prilagodi na nov način čiščenja. Med tem je celo možno, da bo koža postala mastna in nečista.

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....