5 korakov do bloga

5 korakov do bloga

Ko sem se odločila, da postavim svoj prvi blog, se mi je sprva zdelo, da sem si zadala preveč in da tega ne bom zmogla. Ampak korak za korakom sem se naučila veliko novega in na koncu prišla do cilja. Danes,  po kar nekaj izkušnjah, gledam na vse skupaj iz druge strani. Zato sem se odločila, da napišem nekaj nasvetov, ki bodo koristili tistim, ki se ali odločajo za postavitev bloga ali le njegovo prenovo. 🙂
 


 

1. Ime

Najprej je potrebno naumiti ime bloga, ki je lahko mačji kašelj ali zahteven proces izbire. Pri tem pa se je fino vprašati:

⇒ kakšna bo tema bloga: že veš o čem boš pisal/a ali teme nimaš določene oz. se ne želiš omejiti? 🙂

⇒ gre za profesionalni ali “privatni” blog: če želiš ustvarit profesionalni blog naj bo tudi ime takšno. 🙂

⇒ je ime brezčasno: imena ni priporočljivo spreminjati (vsaj ne vsak teden), saj lahko med bralci povzročiš nepotrebno zmedo, zato izberi ime, ki ti bo všeč tudi čez teden, mesec, leto…

⇒ si bodo bralci zapomnili ime: ime uporabi tudi na Twitterju, Instagramu in drugih omrežjih. Bralci te bodo tako lažje prepoznali.

⇒ je izbrano ime primerno tudi za domeno: osebno se mi zdijo blogi na svoji domeni veliko bolj resni in profesionalni. Pa nimam v mislih resnih tem, ampak le to, da svoje delo “blogerja” jemljejo resno.

⇒ kakšno končnico naj ima domena: za bloge se mi zdi najbolj smiselno izbirati med končnicama .si in .com. Odvisno komu je blog namenjen. Če je blog namenjen slovenskim bralcem bo .si dobra izbira, če bo blog namenjen (tudi) tujim bralcem bo boljša izbira .com.
 

2. Programska oprema

Obstaja kar nekaj platform, namenjenim blogom. Večinoma brezplačnih. Katero izbereš je odvisno od tvojih želja, pričakovanj, teme bloga, tvojega znanja, željene oblike, funkcionalnosti… Ne glede na zgoraj našteto ti predlagam, da se seznaniš s platformami:

WordPress
⇒ Blogger
⇒ Joomla
⇒ Tumblr

Osebno mi je najljubši Wordpres, ker je enostaven za uporabo in ima odprte možnosti urejanja, oblikovanja…
 

3. Oblika

Oblika je eden izmed pomembnejših delov bloga. Večinoma lahko na vseh platformah izbiraš med oblikami, oz. že pripravljenimi predlogami. Če imaš nekoliko več znanja, pa lahko ustvariš čisto svojo predlogo, ali obstoječo prilagodiš po svojem okusu. Po potrebi lahko dodaš še vtičnike (“Plugins”).
 

4. Vsebina

Ustavrjaj, ustvarjaj, ustvarjaj…. 🙂
 

5. Analitika in agregati

Sedaj, ko je blog v polnem teku je super, če veš kaj tvoje bralce najbolj zanima, kaj je na tvojem blogu najbolj popularno… Zato je potrebno, da omogočiš analitiko (npr. Google Analytic). Da bo še več ljudi izvedelo za tvojo ustvarjanje, svoj blog vključi še v agregate blogov oz. zbirke blogov.

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....