6 nasvetov, kako nehati zapravljati čas

6 NASVETOV, KAKO NEHATI ZAPRAVLJATI ČAS

6 nasvetov, kako nehati zapravljati čas

V novo leto tokrat vstopam z novim videom! In to z nasveti, kako… no… nehati zapravljati čas! 🙂

 

Vsi imamo na voljo 24h na dan in nobena izmed njih ni 100 % zagotovljena! Zato je pomembno vsako dobro izkoristiti, pa da ne bo pomote, ne mislim samo z delom. V mislih imam, da svoj čas porabiš za delo, aktivnosti in seveda tudi lenarjenje, vendar takšno, ki ti napolni bateriji in se ga res veseliš!

 

Kako kdo porabi svoj čas, je seveda odvisno od vsakega posameznika. Meni se pogosto zgodi, da veliko časa porabim za stvari, ki so čista potrata časa, me ne razveseljujejo ali napolnijo z energijo. Skratka so zapravljanje časa, ki se ga v tem letu želim čimbolj izogniti.

Tukaj pa je nekaj nasvetov, ki mi pomagajo pri tem:

 
6 NASVETOV, KAKO NEHATI ZAPRAVLJATI ČAS
 

6 NASVETOV, KAKO NEHATI ZAPRAVLJATI ČAS

 

6 nasvetov, kako nehati zapravljati čas

Vabim te tudi, da se naročiš na moj YouTube in tako dobiš takoj obvestilo, ko naložim nov video.
 

ANALIZA ČASA

Traja samo en dan in je odličen kazalnik porabe časa. Torej kaj moraš narediti je, da izbereš običajen dan in cel dan zapisuješ čisto vse v tistem dnevu, skupaj s porabljenim časom. Vse, tudi vožnjo, čas, ki ga porabiš na Facebooku…

Na koncu dneva tako analiziraš, kje porabiš največ časa. Hitro lahko vidiš, kje porabiš največ časa, morda je celo zapravljaš čas za nekaj, kar ne želiš, pa s sploh ne zavedaš. Sedaj veš in lahko to izboljšaš.

 

JUTRO ZAČNI S PRAVIM TONOM

Ko ti zjutraj zazvoni budilka, naj ne bo prvo, kar narediš preverjanje mailov, SMS-ov, Facebooka, Instagrama… To naj bo na sporedu šele, ko zares začneš dan, vsaj po zajtrku ali še bolje po prvi opravljeni nalogi dneva.

 

TO-DO LIST

Že večer prej ali zjutraj planiraj dan in sestavi to-do seznam vseh nalog. Elektronsko ali na papir. Nato izberi in označi 3 najpomembnejša, ki so res pomembna in če opraviš samo ta tri, je dovolj. Najprej opravi tisto nalogo, ki ti najmanj diši, tako ti ostanejo samo še boljše naloge – kar je super za motivacijo. Če je le možno, naj bo čimveč nalog takih, da ti poženejo kri po žilah, povzročijo metuljčke v želodcu…

 

IZKLOPI OBVESTILA

Mini nasvet, ki ima ogromen učinek. Izklopi obvestila na računalniku in predvsem telefonu. Od obvestil za e-maile, obvestila iz Facebooku, Instagrama, Twitterja in drugih. Obvestila in novosti lahko preveriš, ko temu nameniš čas in ni potrebno, da imam konstanten opomnik in moteč dejavnik. To ti bo pomagalo pri bolj fokusiranem delu, kar pa lahko vodi v bolj kvalitetno in hitro opravljeno nalogo. Zraven tega pa si po opravljeni nalogi lahko vzameš čas in za nagrado preveriš Instagram. Na eni strani s tem občutiš kot nagrado, na drugi pa je hkrati tudi velik prihranek časa – če z vsakim obvestilom o novem všečku preveriš celoten feed, to ni najboljša poraba časa 🙂

 

REZERVIRAJ ČAS ZA E-MAILE

Še posebej če veliko uporabljaš mail, si rezerviraj čas, ko preveriš in odgovoriš na maile. Določi si dva ali tri termine in samo takrat odgovarjaj na maile. In še… ko odgovarjaš, skušaj odgovoriti čimbolj polno – npr. če se dogovarjaš za sestanek, predlagaš kar termin in lokacijo – s tem lahko zelo zmanjšaš število mailov.

 

PLANIRAJ ČAS ZASE

Zadnji nasvet, ki ga tudi jaz nisem dolgo upoštevala, je zelo pomemben, čeprav morda ni videti na prvi pogled – planiraj čas zase! Ne glede na to kaj to pomeni zate. Ali je to športna aktivnost, sprehod, igra, film, masaža, manikura, peneča kopel… karkoli, kar ti nariše nasmešek na usta in te napolni z energijo. To je pomembno tako za motivacijo kot tudi za osebno zadovoljstvo. Pomembno pa je, da dodaš kar v planer ali koledar in se tega tudi držiš.

 

To so pa vsi nasveti, ki sem jih danes želela deliti s tabo. Kaj je pa tvoj največji (nepotrebni) porabnik časa?

 

Imej en čudovit dan in se vidimo naslednjič!

  

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....