FAQ – pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je spletna stran na ključ?

Spletna stran na ključ je spletna stran, ki je v celoti pripravljena na objavo. To pomeni, da je poskrbljeno vse od domene, gostovanja, načrtovanja vsebine in logične razporeditve, dizajna, kontaktnih obrazcev, optimizacije, analitike… Zraven vizualne podobe je namreč pomembno, da je stran tudi funkcionalna, prilagojena za mobilnike in iskalnike, ter omogoča pozitivno uporabniško izkušnjo. Za to pa je potrebno kar nekaj dela, ki na prvi pogledat sploh ni vidno.

Sploh potrebujem spletno stran?

Če imaš svoje podjetje, se ukvarjaš s kakršnokoli dejavnostjo, je spletna stran potrebna – oz. vsaj zaželena. Stranke bodo tako hitreje našle tvoje kontaktne podatke in se seznanile s tvojo dejavnostjo. Idealne so spletne strani z veliko uporabne in kakovostne vsebine, vendar pa je to odvisno od tega, s čimer se ukvarjaš in kakšne so tvoje preference, želje. Za določene primere lahko zadostuje le spletna vizitka, kjer obiskovalec najde le kontaktne podatke.

Lahko spletno stran/blog uporavljam potem sam/a?

Spletne strani na ključ, ki jih izdelam jaz, so narejene tako, da lahko potem spletno stran upravljaš sam/a (dodajaš nove vsebine, urejaš obstoječe…). Potrebnega je seveda nekaj znanja, po zaključenem projektu ti pokažem, kako jo lahko urejaš sam/a.

Če se s tem ne želiš ukvarjati, pa se seveda lahko dogovoriva tudi, da ti za to poskrbim jaz.

Ali lahko spletno stran postavim sam/a?

Seveda!

Kot vse drugo… če znaš, če imaš željo po učenju in čas, se seveda lahko naučiš in sam/a postaviš spletno stran.

Seveda je pa bolje, če to prepustiš nekomu, ki se ukvarja s tem:

✔️ Ker ima izkušnje in ti uredi stran tudi tiste malenkosti, ki v ospredju niso vidne, vendar so pomembne tako za Google, hitrost spletne strani, prilagojenost za različne naprave.

✔️ Ker ima izkušnje in ideje, kaj deluje in kaj ne, kaj vse je potrebno vključiti.

✔️ Ker ima znanje in izkušnje, da naredi spletno stran prilagojeno zate.

✔️ Ker se tako ti lahko posvetiš svojemu delu, ga izpopolniš, razširiš, zacvetiš in imaš hkrati odlično spletno stran.

Koliko stane blog, spletna stran, izdelava logotipa?

Cena je odvisna od tvojih želja – funkcionalnosti, unikatnosti in zahetevnosti dizajna…

Več o ceni bloga sem že pisala v prispevku Koliko v resnici stane blog?

Cenik mojih storitev pa najdeš pod Cenik.

Lahko pogledaš in komentiraš moj blog/spletno stran?

Seveda, če želiš analizo svoje spletne strani in 3 brezplačne nasvete, kako jo izboljšati, izpolni obrazec Analiza spletne strani.

Kaj narediti, da se moja stran prikaže na Googlu?

Spletno stran je potrebno optimizirati (SEO optimizacija). Google in tudi drugi brskalniki imajo svoje zahteve. Za Google je npr. potrebno poskrbeti za besedila, ključne besede, opise, poimenovati fotografije, dodati stran v druge agregate, objaviti povezavo na družabnih omrežjih, poskrbeti za povratne linke… Za vse to pa je potreben čas, tudi če poskrbiš za vso optimizacijo, se ne tvoja stran ne bo prikazovala med prvimi zadetki kar čez noč.

Kakšne vrste spletnih strani poznamo?

Poenostavljena obstajajo različne vrste spletnih, strani, ki i majo svoje specifične funkcionalnosti in namen. Najpogostejše so:

  • Spletna vizitka – služi kot osnovna predstavitvena spletna stran, ki vsebuje le osnovne informacije in kontaktne podatke.
  • Predstavitvene spletne strani – spletne strani, ki služijo za predstavitev podjetja, produkta ali storitve in lahko vsebujejo različne informacije, kot npr. možnost rezervacija termina za storitev.
  • Blog – služi za zapise v obliki bloga, novic…
  • Spletna trgovina – služi za online prodajo izdelkov ali storitev, direktno potrošnikom ali drugim podjetjem.

 

To so le osnovne vrste spletnih strani in se lahko med seboj združujejo in dobijo nov pomen (npr. predstavitvena spletna stran in blog).

Kakšen je postopek izdelave spletne strani?

Začne se pri CGP – oz. celostni grafični podobi, če je še nimaš, je potrebno oblikovati najprej to. Kreiranje nove spletne strani se nato začne s procesom, v katerem je potrebno najprej razviti in zastaviti načrt za pozitivno uporabniško izkušnjo, kjer bo obiskovalec hitro našel iskane informacije in se bo na stran z veseljem vračal. Več o tem, kaj potrebujem iz tvoje strani, si lahko prebereš v prispevku: 5 STVARI, KI JIH POTREBUJEM, PREDEN SE LOTIM TVOJE NOVE SPLETNE STRANI.

Zelo na kratko je v osnovi postopek (ki se prilagaja glede a projekt):

1 | načrtovanje, oblikovanje

2 | implementacija

3 | optimizacija (za mobilnike, SEO)

4 | revizija

5 | javna objava (Website Launch)

Ali bom znal/a urejati vsebino na spletni strani?

Za urejanje vsebine na spletni strani, ki jo poganja WordPress, potrebuješ le brskalnik in podatke za dostop. Druga programska oprema ni potrebna. Vsebino lahko to urejaš od koderkoli z dostopom do interneta. Ampak je zahtevno? Običajno ne, potrebno je osnovno znanje urejanje vsebin (npr. v Wordu). Odvisno pa je tudi, kako je tvoja stran narejena, katere vtičnike uporablja in glede na to je lahko tudi odvisno, kako se bodo urejale vsebine. Vedno, pa se da naučiti potrebno znanje, za (vsaj) osnovno urejanje vsebin na spletne strani.

Če te zanima, kako zgleda urejanje, najdeš video s predogledom po WordPressu tukaj >

Kako vzdrževati spletno stran?

Spletno stran je potrebno redno vzdrževati. Med osnovno vzdrževanje spadajo:

✔️ celostne varnostne kopije

✔️ posodobitve CMS sistema

✔️ posodobitve vtičnikov, teme

✔️ optimizacija podatkovne baze

 

Morda te zanima tudi, kaj vse narediti mesečno za spletno stran ali blog: Mesečni to do list za blogerje

Zgoraj ni odgovora na tvoje vprašanje?

Z uporabo obrazca se strinjam s hrambo in obdelavo mojih podatkov, kot je zapisano v Politiki zasebnosti in Pogojih poslovanja in uporabe spletne strani