Še ne poznaš WordPressa in te zanima, ali bo upravljanje spletne strani prezahtevno? + VIDEO

Še ne poznaš WordPressa in te zanima, ali bo upravljanje spletne strani prezahtevno? + VIDEO

Še ne poznaš WordPressa in te zanima, ali bo upravljanje spletne strani prezahtevno? + VIDEO

Če te zanima, ali boš lahko svojo novo spletno stran, postavljeno v WordPressu, potem sam/a urejal/a, je ta video nalašč zate!
 
V tem videu bom pokazala osnove oz. na hitro pokazala, kako WordPress zgleda v admin modulu, kako se uporablja, kako se dodajajo nove vsebine.
 

Še ne poznaš WordPressa in te zanima, ali bo upravljanje spletne strani prezahtevno?

 
V videu najdeš:
00:27 Kaj je WordPress
00:55 Prijava v WordPress in splošen pregled
03:25 Podrobneje o nastavitvah
04:45 Podrobneje o prispevkih
07:40 Podrobneje o medijih
08:02 Podrobneje o straneh
09:00 Podrobneje o komentarjih
09:37 Zaključek
 

Kaj je WordPress?

WordPress je sistem za upravljanje z vsebinami (“CMS – Content management system“) oz. je sistem, na katerih stojijo spletne strani in blogi. Gre za enega najpogosteje uporabljenih sistemov, ki je na eni strani zelo prilagodljiv (ga je možno prilagoditi po svojih želja) in na drugi je dokaj enostaven za uporabo, ko je stran že postavljena.
 
Še ne poznaš WordPressa in te zanima, ali bo upravljanje spletne strani prezahtevno? + VIDEO
 

Prijava v WordPress in splošen pregled

Najprej se je potrebno prijaviti v WordPress sistem: če so nastavitve privzete, potem se lahko prijaviš na naslovu www.domena.si/wp-admin (“domena” zamenjaš s svojo domeno).
 
Vpišeš uporabniško ime in geslo. Po prijavi prideš v nadzorno ploščo, kjer lahko vidiš različne informacije in si lahko dodatno nastaviš različne poglede (kar želiš na prvi strani hitreje videti).
 
V levem stolpcu najdeš meni, v katerem so:

 • Nadzorna plošča – ki vsebuje bližnjico do nadzorne plošče in posodobitev.
 • Prispevki – to so prispevki za blog.
 • Medija – to so fotografije in videi, ki jih dodaš na spletno stran.
 • Strani – to so strani npr. domača stran, kontakt, stran o meni.
 • Komentarji – pri vsakem prispevku/strani imamo možnost omogočiti komentarje in seznam komentarjev bo viden v tem razdelku. Pri nastavitvah za komentarje sta dve možnosti: komentarji se prikazujejo kar direktno ali pa je potrebna predhodna potrditev. Moj nasvet je, da imaš nastavljeno predhodno potrditev, saj se tako izogneš vsem neželenim (spam) komentarjem.
 • Videz – tukaj lahko urejaš videz spletne strani.
 • Vtičniki – WordPress ponuja celo paleto vtičnikov, eni so boljši, drugi slabši. Najbolje je, da se z videzom in vtičniki ukvarja tvoj razvijalec spletne strani (ta, ki ti je spletno stran postavil).
 • Uporabniki – tukaj lahko urejamo svoj profil in tudi ostale uporabnike, ki imajo dostop do spletne strani.
 • Orodja – za izvoz in uvoz vsebin, glede na to, kakšna je naša spletna stran, je tukaj lahko več orodij.

 

Podrobneje o nastavitvah

V nastavitvah je na voljo:

 • Splošno – pomembno je, da vpišeš spletišče, ime, slogan (se prikazuje na Googlu), svoje podatke, nastaviš vlogo uporabnika, jezik…
 • Pisanje – lahko nastaviš privzete kategorije, oblika prispevka…
 • Branje – kjer lahko določimo domačo stran in stran za blog – to običajno uredi spletni razvijalec.
 • Razprava – tukaj določimo, ali komentarji počakajo na odobritev, ali se javno prikažejo takoj.
 • Mediji – nastavitve za fotografije, videe…
 • Trajne povezave – kako se bodo sestavljali linki podstrani, bloga…

 

Podrobneje o prispevkih

Prispevki so objave na blogu, kjer je najprej na voljo seznam vseh prispevkov. Če klikneš na posamezni prispevek, se nam odpre novo okno, kjer so na voljo podrobnosti posameznega prispevka: naslov, trajna povezava, vsebina, izvleček (ki se lahko prikazuje javno), določanje avtorja, revizije. V desnem stolpcu lahko nato objaviš, ali posodobiš prispevek (običajno pustimo privzete nastavitve), določiš obliko prispevka – odvisno od teme, ki jo uporabljaš, je lahko vsaka oblika za drugačen prikaz prispevka. Izbereš še kategorije, oznake, dodaš še prikazno sliko in prispevek je pripravljen na objavo. Prikazna slika in izvleček se običajno javno prikazujeta npr. v seznamu vseh prispevkov, zato je pomembno, da dodaš oboje.
 
Za dodajanje novega prispevka klikneš na “Dodaj nov” v levem stolpcu ali gumb ob naslovu.
 
Opomba: WordPress v videu je osnovna različica in ni popolnoma nič oblikovan in lahko zato izgleda drugače kot tvoj WordPress admin pogled.
 

Podrobneje o medijih

Vse fotografije, ki so bile naložene v WordPress (posamezni prispevek, stran) se nahajajo v knjižnici mediji. Mediji so lahko fotografije, video, dokumenti… Ni pa nujno, da je omogočeno nalaganje vseh teh formatov.
 

Podrobneje o straneh

To so statične strani npr. domača stran, stran za kontakt, o meni in se dodajajo podobno kot prispevki. Videz urejevalnika se lahko razlikuje glede na uporabljene vtičnike (t. i. vtičniki za grajenje strani) in seveda od teme, ki jo uporabljaš. Stran se torej podobno dodaja kot prispevek: naslov, vsebina, prikazna slika. V desnem stolpcu lahko nato stran objaviš, izbereš ali je stran podrejene (to pomeni, da lahko ustvariš podstrani določene strani).
 

Podrobneje o komentarjih

V razdelku komentarji lahko vidiš seznam vseh komentarjev, kdo je komentiral, vsebino, na katerem prispevku in kdaj. Potem lahko komentar zavrneš, odgovoriš in ga tako tudi hkrati potrdiš. Po potrditvi se v tem primeru komentar objavi javno.
 
To pa je za danes tudi vse, upam, da ti je koristil ta pogled v admin modul WordPressa. Če imaš še kakšno vprašanje, na katero nisem odgovorila, ga seveda lahko pustiš spodaj.
 
Imej čudovit dan in se vidimo naslednjič!
   

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....