Kako organizirati fotografije v 5-ih korakih

Kako organizirati fotografije v 5-ih korakih

Digitalni fotoaparati so omogočili, da lahko brez slabe vesti posnamemo neomejeno število fotografij. Če to jemlješ resno, lahko število fotografij hitro naraste in vodi v kaos pri hrambi in organizaciji. Zato podajam nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali se izogniti kaosu v petih korakih:

 

Korak 1: Mape

Prvi korak je, da si zamisliš strukturo map in si narediš načrt za poimenovanje. Moja struktura map je precej preprosta, v mapi “Pictures” hranim vse fotografije, urejene po posameznih podmapah. Pred vsakim uvozom novih fotografij ustvarim novo podmapo, ki jo poimenujem po sistemu datuma in oznake: LLLL_MM_DD_oznaka.

Primer: podmapa za fotografije z dopusta se imenuje 2014_07_10_dopust.

 

Korak 2: Uvoz

Najprej je treba fotografije prenesti na računalnik. Idealno je, če fotografije čim pogosteje prenašaš iz fotoaparata in se pri tem izogneš ugotavljanju kam spadajo katere fotografije.

 

Korak 3: Pregled, poimenovanje in označevanje z zvezdicami

Za uvažanje in urejanje si je vredno vzeti nekaj več časa saj se ti bo kasneje pri iskanju točno določene fotografije to obrestovalo. Ob uvozu na hitro preglej vse fotografije, z zvezdicami označi boljše in izbriši neuporabne fotografije. Naslednjič so tako na voljo le uporabne najboljše fotografije.

Za uvoz, pregledovanje, preimenovanje in označevanje z zvezdicami toplo priporočam program Adobe Bridge.

 

Nato sledi poimenovanje fotografij. Vsako fotografijo preimenuj tako, da bo iskanje določene fotografije naslednjič enostavno. Če je le možno za to uporabi program, ki avtomatsko preimenuje fotografije.

Moj sistem za preimenovanje fotografij je podoben kot pri poimenovanju map z dodatkom zaporedne številke: npr. 2014_07_10_dopust_001.

 

Korak 4: Brisanje

Zdaj, ko so fotografije urejene in preimenovane je čas za brisanje fotografij iz fotoaparata oz. spominske kartice. S tem se izogneš, da naslednjič ponovno ne uvoziš in podvojiš že uvoženih fotografij.

 

Korak 5: Varnostne kopije

Ko je vse urejeno je vredno poskrbeti še za varnostno kopijo. Zadostuje že, če eno kopijo fotografij hraniš še na drugi lokaciji npr. oblaku (Dropbox, Drive, osebni oblak), zunanjem disku ali drugje (DVD, USB ključ).

Pri sinhronizaciji map si lahko pomagaš z brezplačnim programom FreeFileSync.

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....