Kako pohitriti in optimizirati spletno stran

Kako pohitriti in optimizirati spletno stran

Kako pohitriti in optimizirati spletno stran

Glede na to, da bereš ta prispevek, že veš, da je hitra spletna stran zelo pomembna.
Super! Ne bom izgubljala besed in časa s tem.
Skrb za hitrost in optimizacijo spletne strani pa ni samo enkratno dejanje, ampak je zanjo potrebno skrbeti z vsako novo dodano vsebino.

Mogoče se ti najprej postavi vprašanje, kako ugotoviti ali je spletna stran dovolj hitra? Na hitro lahko testiraš na različnih napravah in opazuješ, kako hitro se stran odpre. Poskusiš lahko tudi z nekoliko slabšim internetom. Lahko pa za ta namen uporabiš tudi orodje, npr.: Pingdom, ki ti bo takoj javil hitrost strani in kje so težave.

 
Kako pohitriti in optimizirati spletno stran
 

Kako pohitriti in optimizirati spletno stran:

 

1 | Koda naj bo kvalitetna

Če ti kode, programski jeziki niso domače, naj za to poskrbi tvoj developer. Koda spletne strani (php, css, js) naj bodo napisane kvalitetno. Kaj to pomeni – poenostavljeno povedano, da npr. koda nima neskončnih zank, da je oblika (css) zapisana brez nepotrebnih ponavljanj in je napisana najkrajši možen način.

 

2 | Optimiziraj vse fotografije

Na tem koraku pa lahko vsi naredimo ogromno! Prvi korak je, da so vse naložene fotografije primerne velikosti. Torej najprej je potrebno raziskati, kakšne velikosti fotografij so najprimernejše za tvojo spletno stran in se te velikosti tudi držati.

Drugi korak je stiskanje fotografij. Najbolje je, da za to poskrbiš že preden naložiš na spletno stran. Obstaja kar nekaj brezplačnih programov, ki ti pri tem lahko pomagajo.
Priporočam ti npr. ImageOptim in JPEGmini PRO.

 

3 | Uporabi le kvalitetne vtčnike

Vtičniki so sicer lahko odličen in hiter dodatek, da ti pomagajo pri dodatnih funkcionalnosti spletne strani. Pazi, da teh ne bo preveč, predvsem pa je pomembno, da so ti res kvalitetni.

Kako vedeti, kateri je ok? Enostavno preveri, na koliko spletnih straneh je že uporabljen, kako je z njegovimi posodobitvami in če je vse to ok, potem ga lahko namestiš in spremljaš hitrost strani pred in po namestitvi vtičnika.

 

4 | Poskrbi za Cache

Cache je začasni pomnilnik, ki se uporablja za začasno hrambo podatkov. S tem postane stran hitrejša, saj brskalniki lahko hitreje prikazujejo že shranjene podatke, kot podatke, ki jih morajo vsakič na novo pridobiti.

Na kratko cache poskrbi za hitrejšo odpiranje spletne strani.

 

5 | Poskrbi, da bo stran dobro optimizirana

Zraven kvalitetno zapisane kode je potrebno potem še nekaj optimizacije. Če nisi preveč tehnična oseba, ti svetujem, da za to poskrbi tvoj developer, s tem lahko namreč stran tudi hitro zrušiš.

Potrebno je npr. minimizirati kodo, različne css-e dati v enega, ga skrčiti v eno vrstico… omogočiti gzip, določiti Expires Header…

  

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....