Moja rutina bloganja

Moja rutina bloganja

Kako ti uspe tako redno objavljati na blogu?
Je pogosto vprašanje.
Moj odgovor je enostaven.
Ker pri tem uživam in se držim rutine. Zraven dela, rednega bloganja pa imam še zmeraj dokaj “normalno” življenje. 🙂

 

Zato danes nekaj več o moji rutini bloganja in morda te navdihne, da si tudi ti zastaviš svojo, ki ti bo pomagala pri rednih objavah (seveda če to želiš).

 

 

Brainstorm

Vsake toliko časa se odločim za brainstorm. To pomeni, da si vzamem nekaj časa za malo googlanja in nabiranja novih idej za objave. Preverim ključne besede, preko katerih so na mojo stran prišli obiskovalci, komentarje na blogu, skušam se spomniti vprašanj, ki sem jih dobila med delom in velikokrat dobim kakšno super zamisel.
Vse zapišem. Tudi nove ideje med posameznimi brainstorm bloki pridno dodajam na seznam. Za zbiranje in zapisovanje vseh idej pa uporabljam Meistertask.

 

Načrtovanje

Vsak začetek meseca naredim načrt objav za prihajajoči mesec (nedeljske objave in wordpress nasveti). Kljub temu da imam načrt vnaprej pripravljen, velikokrat ob pisanju zamenjam temo, odvisno od razpoloženja. Za načrtovanje uporabim, kar mesečni planer blogov, ki ga vsak mesec dobijo tisti, ki so naročeni na moje novice (več).

 

Pisanje

Pisanja se lotim v več delih. Običajno najprej še malo preverim in pobrskam po spletu in pridobim še dodatno znanje za določen blog. Nato si pripravim draft in sledi pisanje.
Pisanje.
Pisanje.
Ko je besedilo pripravljeno, ga še preberem, odpravim napake…
Pripavim še angleški prevod.

 

Priprava fotografij, grafik

Odvisno od navdiha se lahko vrstni red pisanja in priprava vizualnega gradiva tudi zamenja. Pri pripravi vizualnih gradiv se (odvisno od vsebin) lotim fotkanja ali zrišem kakšno zanimivo grafiko. Le redko se odločim in posežem po drugih fotografijah, vendar včasih tudi to pride prav. Fotografije in grafike dodam še v novo objavo.

 

Priprava bloga in SEO

Sledi še preverjanje, kako vse skupaj je videti, morebitni popravki in seveda optimizacija za brskalnike. Dodam še povzetek, ključne besede, kategorije, naslove k fotografijam…
In ko sem z blogom zadovoljna, nastavim čas objave.

 

Priprava maila

Pripravim še mail, ki se bo odposlal na dan objave.
Vsebina.
Fotografija.
In nastavim čas pošiljanja.

 

“Promocija”

O novi objavi zraven maila obvestim še na Facebooku, G+, Pinterestu in občasno (odvisno od vsebin) še na Twitterju ali Instagramu.

 

Dokaj dolg postopek ane? Eno izmed vprašanj je tudi, koliko časa mi vzame ena objava. Od posta do posta niha, pa tudi od mojega razpoloženja. Za običajno nedeljsko objavo pa nekako tako:

Brainstorm: enkrat mesečno 2h
Načrtovanje: 1h
Pisanje (najbolj niha): 2 – 5h
Priprava fotografij, grafik: 1 – 3h
Priprava bloga in SEO – 30min
Priprava maila – 15min
Promocija – 15min

 

Vse skupaj je torej potrebnih nekje 4 – 9h na posamezno objavo (slovensko in angleško), kar je kar veliko časa, vendar, če si razdelim po dnevih (sploh pisanje) je veliko lažje.

 

Kaj pa ti imaš ustaljeno rutino za svoj blog?

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

4 Comments
 • Sasa
  Posted at 20:30h, 17 aprila Odgovori

  Rada berem bloge, ki objavljajo redno a ne prepogosto. 1x tedensko se mi zdi ravno prav, tudi na 14 dni je ok. Rada preberem kaj lepega, koristnega in uporabnega ampak mora biti napisano kratko in jedrnato. Tako kot kolumne … če je predolgo me mine, preden pridem do konca, pa ni važno, kdo piše.
  Pri tebi lahko najdem vse našteto in še … lepe barve, lep font, skladne fotografije. Super se bere na računalniku in telefonu.
  Moj blog je daleč od tega, kar pričakujem pri drugih … mogoče zato, ker do sedaj o tem sploh nisem premišljevala.
  Uživaj v bloganju še naprej 🙂

  • Maja
   Posted at 21:26h, 17 aprila Odgovori

   Ooooo, hvala! 🙂

 • Sabina
  Posted at 11:35h, 24 aprila Odgovori

  Vedno občudujem ljudi, ki so tako organizirani 🙂 Jaz sem ponavadi (na žalost) “allovertheplace” 😀 Na začetku še gre organizirano, nekje vmes se malo zgubim, pol pa spet od začetka 🙂
  Se mi pa zdi, da se ljudje res ne zavedajo, da koliko časa je vloženega v bloganje 🙂 In čeprav to delaš/mo z veseljem, se je potrebno potruditi in pripraviti zadeve :))
  Veliko ustvarjalnosti še naprej! 🙂

  • Maja
   Posted at 12:39h, 24 aprila Odgovori

   Samo odločiti in vstrajat je treba 😉

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....