Mojih 5 najljubših trikcev in pripomočkov za fotografiranje

Mojih 5 najljubših trikcev in pripomočkov za fotografiranje

 
Zadnje čase dobivam kar nekaj vprašanj o tem, kakšen fotoaparat uporablja in kakšno opremo, kako editiram fotografije (predvsem za Instagram). Zaradi tega je, danes nastala tudi ta objava. Naj najprej pojasnim, da nisem profi fotograf, zato je tale objava namenjena temu, da pokažem, kakšno opremo uporabljam (za vse radovedne) in nekaj trikcev, s katerimi si pomagam do boljših fotk.
 
Mojih 5 najljubših trikcev in pripomočkov za fotografiranje
 

Kamera

Odlična kamera še ne pomeni lepih fotografij. Velikokrat dobim sporočila (predvsem na Instagramu), kakšno kamero uporabljam, da so moje fotografije tako lepe. Pa v resnici ni fora v kameri. Ja, seveda ti delo lahko olajša (če jo znaš uporabljati), ja in je potrebno imeti kamero, ki naredi sprejemljivo kvaliteto fotografij… Pa vendar je daleč od pravljice, da bodo s profi kamero tudi fotografije takšne. Potrebnega je kar nekaj znanja. Torej kakršnokoli kamero (mobilnik ali fotoaparat) imaš jo izkoristi, kar se da. Preberi navodila, poglej videe, spoznaj se z vsemi mogočimi nastavitvami… nato pa vsak dan testiraj, fotografiraj, vadi.
 
In za vse radovedne, uporabljam Canon EOS 100D in objektiva Canon 50mm ali Sigma 18-250mm.
 

Stojalo

Ne glde na to, ali fotografiraš z mobilnikom ali fotoaparatom, je zelo priročno imeti stojalo. Še posebej v tistih bolj temnih trenutkih, ko moraš podaljšati čas. Stojalo je lahko DIY (npr. podstavljenih nekaj knjig) ali pa “pravo” stojalo. Odvisno, kako pogosto fotografiraš in ali se ti splača vložiti v opremo.
Jaz uporabljam Cullmann Alpha 2300 Tripod (in sem navdušena nad njim).
 

Ozadje, odsevnik, svetloba

Če od vseh nasvetov, vzameš le to in več pozornosti nameniš osvetlitvi, potem bodo tvoje fotografije zagotovo postale boljše. Najboljši vir svetlobe je naravna svetloba, najboljša pozicija za fotografiranje pri oknu. Da se znebiš senc, lahko uporabiš odsevnik. Lahko kar doma narejen – npr. kos belega papirja/alu folije, ki ga postaviš tako, da sence izginejo.
 
Velikokrat mi pride prav, da zamenjam podlago. Seveda takrat ne iščem marmorne plošče, na kateri bi lahko fotografirala. Namesto tega imam pripravljene plošče z različnimi vzorci. To so navadne lesene/Iverne plošče, velikosti 1mx1m, ki sem jih polepila s samolepilno folijo z različnimi vzorci (les, marmor…). Na vsaki strani je lahko drug vzorec in plošče lahko nato uporabim tako za podlago kot ozadje.
 

Postavitev

Preden klikneš na gumb “slikaj”, preveri, kaj vse je v objektivu. Mogoče lahko kakšno stvar umakneš (npr. umazano kuhinjsko krpo, kozarec, papir…) in odstrani morebitne madeže (še posebej če fotografiraš na površinah, kjer se vidijo prstni odtisi…). Običajno se držim pravila, da je fotografija sestavljena iz treh elementov, včasih pa jih dopolnim še s kakšnim elementom, ki služi kot ozadje, za teksturo, razgibanost… Zmeraj pa sem pozorna na postavitev in pravilo tretjin. Pomembno je tudi, da se barve skladajo, razgibanost temnih in svetlih odtenkov pa je lepo razporejena.
 

Edititiranje

Za editiranje uporabim Photoshop (ker mi je najbolj domač). Držim se pravila manj je več in naredim le nujne popravke – če je treba popraviti svetlobo, odstraniti kakšen madež na stekleni mizi, ki sem ga zgrešila med fotografiranjem… Če fotografiraš z mobilnikom, pa lahko urediš fotografije s pomočjo različnih aplikacij. Več o tem lahko pogledaš v videu: Kako odstraniti neželeni delček na fotografiji kar na mobilniku
 
Upam, da ti je tale objava dala kakšno idejo za kakšen dodaten pripomoček in boljšo fotografijo. Če želiš, pa lahko svoje trike in pripomočke, ki jih uporabljaš, deliš z nami spodaj v komentarju.
  

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....