Planirati na papirju ali v elektronski obliki?

Planirati na papirju ali v elektronski obliki?

Vsem, ki spremljate moj blog, verjetno ni potrebno posebej omenjati, da je planer moj zvesti spremljevalec. In komaj že čakam, da začnem uporabljati čisto novega; retro Črna ovca. Kljub temu, da obstaja kar nekaj dobrih “planerjev” v elektronski obliki, še zmeraj prisegam na papirnato. Zakaj?

 

Ob jutranji kavi običajno najprej preverim načrt za cel dan in si razporedim najbolj pomembne naloge naprej. Pomembne zadeve označim z barvami, washi trakovi, samolepilnimi listki… Včasih besede celo niso nujne. Skica ali bolj kraca mi popolnoma zadostujejo. Takšna organizacija mi pomaga, da svoj čas izkoristim kar se da produktivno. In ker imam planer zmeraj s seboj, ali celo kar odprtega pred tipkovnico se fokusiram le na eno stvar, brez nepotrebnih motenj ala Twitter, Instagram… Ob tem ne rabim skrbeti, da mi bo ob konstantni uporabi zdržala baterija, ali bom imela dostop do interneta, signal in ne rabim čakati, da se aplikacija odpre ali sinhronizira. Papirni planer je tako zares fleksibilna zadeva, ki ga lahko uporabljam (skoraj) brez omejitev, tega vsega pa elektronska oblika planerja ne zmore. Planiranje s papirnatim planer pa vseeno dopolnjujem še z Google koledarjem in aplikacijo Wunderlist o kateri sem več pisala tukaj.

planer

Organizirajte 2015: nekaj nasvetov za uporabo papirnatega planerja

  • V planer si zapisuj vse: od sestanka, pomembnega dogodka, do počitnic… Tako bo vse na enem mestu in organizacija veliko lažja. Pomembnejše naloge si označi z barvami ali samolepilnimi listki, washi trakovi…
  • Vsak planer ima še kakšno prazno stran. Nanjo si zabeleži pomembne telefonske številke, datume, delavne čase  (npr. zdravnik, veterinar..). Najpomembnejše informacije bodo tako zmeraj pri roki.
  • Čeprav imaš prazen prostor to še ne pomeni, da ga moraš zapolniti. Naloge si razporedi v realnih časovnih okvirih. Večje naloge si razdeli na več manjših.
  • Planer imej zmeraj pri roki (no vsaj večji del dneva).  Naj postane planiranje del tvoje jutranje ali/in večerne rutine.
  • Če je potrebno zapisati nekaj več informacij, uporabi samolepilne listke, ki jih lahko kasneje, ko jih več ne potrebuješ tudi odstraniš.

 

December je čas za premisleke za nazaj in ustvarjanje novih načrtov za naprej. In morda je ravno 2015 pravo leto za začetek česa novega! 🙂

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....