Šahovnica

Šahovnica

Te sladice se spomnim iz otroštva, kot eno najboljših, ki jo je pripravila soseda. Priprava ni tako zahtevna, zanjo pa potrebuješ le nekaj več časa.

Iz spodnjega recepta pa boš ustvaril/a 2-3 rulade.

 

Sestavine za biskvit:

  • 10 jajc
  • 10 žlic sladkorja
  • 10 žlic moke
  • 2 žlici mlačne vode
  • 1 pecilni prašek
  • 3 žlice kakava
  • 2-3 oblate za napolitanke

 

Sestavine za kremo:

  • 2 vaniljeva pudinga
  • 1 l mleka
  • sladkor po navodilih za kuhanje pudinga
  • 200 g masla sobne temperature
  • 6 žlic sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma

 

sahovnica_1

 

Postopek za pripravo svetlega in temnega biskvita:

  1. Sladkor, rumenjake in vodo penasto umešaš.
  2. Dodaš moko in pecilni. Narahlo pomešaš.
  3. Dodaš še sneg iz beljakov.
  4. Polovico mase vliješ v pekač in pečeš cca 20-25min na 200°C.
  5. V preostalo maso na rahlo vmešaš kakav in pečeš cca 20-25min na 200°C.
  6. Ko se biskvita ohladi, ga po dolgem narežeš na trakove cca 1cm.
  7. Pripraviš si tudi oblate: zaviješ jih v mokro krpo ter jih pustiš nekaj minut, da se zmehčajo.

 

Postopek za pripravo kreme:

  1. Skuhaš puding po navodilih na vrečki in ga pustiš, da se popolnoma ohladi.
  2. Maslo penasto umešaš, dodaš rum, sladkor v prahu in mrzel puding. Če se ti je na pudingu naredila skorja, jo odstraniš.

 

Mini trik: da se izogneš skorji na pudingu (ali drugih kremah), takoj po kuhanju puding prelij v posodo in ga pokrij s prozorno folijo za živila, tako da med pudingom in folijo ne bo zraka (folija se dotika pudinga).

 

Za navodila, kako sestaviti šahovnico, sem pripravila kar mini video:

How to make Checkerboard Cake-Roll

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

No Comments

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.