5 SEO nasvetov za vsakogar

5 SEO nasvetov za vsakogar

5 SEO nasvetov za vsakogar

Kaj je SEO in zakaj je pomemben?

SEO (ang. Search Engine Optimisation) ali optimizacija spletnih strani je poenostavljeno povedano, prilagoditev spletne strani tako, da bo razumljiva bralcem in iskalnikom. Iskalniki (npr. Google) bodo razumeli strukturo strani in vsebino strani, obiskovalci pa bodo našli, kar so iskali.
 
SEO zavzema vse od same strukture strani, vsebine, prilagojenost za pajke, pa vse do prilagoditev za mobilnike. Gre za “znanost”, ki se ji je vsaj z minimalno napora vredno posvetiti. Veliko nam omogočajo že vmesniki, nekaj pa lahko naredimo tudi sami. Tukaj pa podajam 5 osnovni nasveti optimizacije za vsakogar:

 

1. Poimenovanje slik

Eden izmed prvih nasvetov je enostaven: poimenovanje slik, fotografij. Preden naložiš fotografijo na splet, jo preimenuj. Torej namesto IMG_001.jpg uporabi logično ime, ki ima pomen povezan s sliko. V html nato dopiši še naslov, alternate text in čimveč ostalih atributov.
 
Primer:

<img src=”SEO-za-vsakogar.jpg” alt=”SEO za vsakogar” title=”SEO za vsakogar” width=”42″ height=”42″>
 
*Pomeni: src definira pot do fotografije, alt je tekst kadar se slika ne prikaže, title je naslov slike in se prikaže, ko se pomakneš z miško na sliko, width in height sta atributa, ki določata velikost slike. Priporočljivi formati slik/fotografij so: jpeg, gif, png, bmp.
 

2. Primerna uporaba značk (npr. za naslove h1, h2…)

Vredno je smiselno uporabljati značke: za naslov h1, h2, itd. za odstavke p in seveda vse ostale značke. Iskalnik in obiskovalec bosta tako hitro ločila med naslovom, vsebino…
 

3. Uporaba značk za povezave (linke) <a href=”…”></a>

Če ti sistem za upravljanje vsebin (CMS-Content management system; npr. WordPress, Blogger, Drupal…) že sam ne naredi tega, za linke uporabi značko: <a href=”…”></a> Zakaj? Ker bo iskalnik tako vedel, da gre za link in ne besedilo.
 
Primer:

<a href=”http://www.mod.si/seo-za-vsakogar/” target=”_blank”>SEO za vsakogar</a>

*Atribut target je zelo uporabna zadeva, saj določi kje se bo link odprl (npr. v novem zavihku).
 

4. Poimenovanje (URL) podstrani

Pogosto se že privzeto URL naslovi podstrani (bolj ali manj) naključno sestavljajo, veliko bolje bo, če jih nadomestiš s konkretno vsebino (npr. naslovom). Torej namesto naslova: http://www.mod.si/?p=123 uporabi: http://www.mod.si/seo-za-vsakogar/.
 

5. Ključne besede, meta podatki

V svojo stran vključi meta podatke (title, description…) in ključne besede; prav tako pa oboje uporabi tudi na vseh podstraneh. Idealno je, če za vsako podstran uporabiš ključne besede, primerne glede na njeno vsebino.

*Če se želiš bolj posvetiti ključnim besedam, ti Google ponuja Keywords Planner (samo za AdWords uporabnike).

 

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....