Tehnika pomodoro za večjo produktivnost

Tehnika pomodoro za večjo produktivnost

Ne, ne bom pisala o paradižnikih. Tokrat sem zate pripravila objavo o tehniki pomodoro, ki poskrbi za večjo produktivnost in je ime dobila po kuhinjski uri v obliki paradižnika. Tehnika je precej preprosta, bistveno je, da upoštevaš pravilno razporeditev časa za delo in odmor. In sicer 25 minutam fokusiranega dela sledi 5 min odmora.

 

Tehnika je zares preprosta in brezplačna. Vse, kar potrebuješ, je odštevalnik časa in delo. Odštevalnik časa nastaviš na 25 min in se lotiš zastavljenega dela, ko čas poteče, sledi 5 min odmora, v kateri počneš nekaj, kar ni povezano z delom (npr. skuhaš kavo, preveriš Instagram, Twitter). Takšen interval se imenuje “pomodoros” in ko narediš 4 takšne intervale, je čas za daljši odmor 10-20 min.

 

Če povzamem tehniko še v korakih:

  1. Izberi nalogo, ki jo želiš opraviti.
  2. Nastavi uro na 25 min.
  3. Loti se dela in vztrajaj, dokler se ne izteče 25 min (vendar brez nepotrebnih opravil kot so preverjanje Instagrama in Twitterja).
  4. Vzemi kratki odmor in počni nekaj, kar ni povezano z delom.
  5. Ko zaključiš štiri takšne intervale, sledi daljša odmor.

 

pomodor process

 

Kako tehniko uporabljam jaz?

Zjutraj, ko si planiram dan, za vsako nalogo predvidim še, koliko časa bom potrebovala. Nato jih razporedim, kdaj jih bom opravila in se lotim dela po pomodoro tehniki. Manjša opravila, ki mi vzamejo manj kot 25 min, združim in opravim v enem intervalu pomodoro.

 

Ta tehnika je res enostavna, predvsem pa zelo učinkovita. Ko sem jo prvič zasledila, mi ni delovala obetavno, pa sem ji vseeno kasneje dala priložnost in jo preizkusila. Da vidim, kako bo… In nad učinkom sem bila navdušena! Lažje se motiviraš, da se 25 min popolnoma posvetiš eni nalogi, 5 min ti nato zbistri misli in naslednje naloge se lahko lotiš ponovno z vso energijo. Presenečena sem bila, koliko se da narediti v 25 min (sploh opravil, ki jih ne maram), po drugi strani pa teh 25 min mine kot bi mignil, ko se poglobiš v delu. Čeprav tehnike ne uporabljam cel dan, pa jo uporabljam, kadar se resno lotim dela. Če želiš v krajšem času opraviti več, ti definitivno priporočam, da jo preizkusiš, če ti ustreza. 🙂

 

Za merjenje časa lahko uporabiš kar odštevalnik časa na telefonu, aplikacijo ali online orodje Tomato Timer. Več o tehniki, pa si lahko prebereš na uradni strani Pomodoto Technique.

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....