Varnostna kopija (Backup)

Varnostna kopija (Backup)

backupi

Projekt načrtovanja sistema varnostnih kopij za dologoročno hranjenje podatkov, nekaj pogovorov s poznavalci, kar nekaj prebrane literature me je navdihnil, da poskrbim tudi za svoje podateke in tudi zase postavim sistem, ki bo skrbel za osnovno varnostno kopiranje pomembnih podatkov. Spodaj pa s tabo delim nekaj nasvetov oz. odgovorov na nekaj osnovnih vprašanj, ki ti bodo koristili ob ustvarjanju ali načrtovanju sistema varnostnih kopij.

 

Katere podatke naj “backupiram”?

Pomisli, katere podatke bi potreboval/a ali pogrešal/a, če bi ti računalnik ukradli (in ni možnosti, da bi ga dobil/a nazaj). Dokumenti za službo/šolo/faks? Fotografije, glasba, bookmarksi v brskalniku? Lahko morebiti izgubljene podatke rekunstruiraš?

 

Kakšne varnostne kopije so primernejše glede na količino podatkov?

Če je količina podatkov manjša, je smiselno delati celotne (full) varnostne kopije. Če je količina podatkov ogromna, pa je smiselno razmisliti o inkrementalnih backupih (z vsakim inkremetom se hranijo le spremembe od prejšnjega inkrementa).

 

Kako pogosto naj se varnostno kopiranje izvaja?

To je odvisno od tvojih podatkov. Kako pogosto se spreminjajo in kako pomembni se ti zdijo. Npr. če se tvoji podatki dnevno spreminjajo in so zelo pomembni: zadostujejo dnevni inkrementalni backupi, enkrat tedensko pa še celoten backup.

 

Kam naj odlagam varnostne kopije?

Verjetno je precej smiselno, da jih ne hraniš na računalniku, ki ga varnostno kopiraš. Za resne backupe se vsaka kopija hrani na večih lokacijah. Za domačo uporabo, pa zadostuje kopija na eni ali večih lokacijah: npr. zunanji disk, oblak (npr. Dropbox, Drive), CD, USB ključ, drugi računalnik, NAS…

 

Je bolje avtomatsko ali ročno varnostno kopiranje?

Avtomatsko je priročnejše, vendar pa ne pozabi občasno preveriti, da se backupi res izvajajo in to pravilno.

 

Kateri program naj uporabim?

Operacijski sistemi ponujajo programe za varnostne kopije:

  • Mac: Time Machine
  • Windows: Microsoft’s Safety and Security Center

Obstajajo pa seveda tudi drugi brezplačni in plačljivi programi, ki ponujajo marsikatero uporabno funkcinalnost. Iz svojih izkušenj lahko predlagam Get Backup Lite (za Mac OS), ki zraven varnostnih kopij ponuja tudi sinhronizacijo.

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....