WordPress: Gutenberg urejevalnik + video

WordPress: Gutenberg urejevalnik

WordPress: Gutenberg urejevalnik + video

Pred kratkim je WordPress izdal novo verzijo 5.0. V tej verziji je ena največjih sprememb do sedaj – nov urejevalnik oz. pagebuilder. Glede na to, da je kar nekaj sprememb, ti v tem videu na hitro pokažem, kako zgleda in kako uporabiti nov urejevalnik.

Opozorilo: preden spletno stran posodobiš na novo verzijo ne pozabi na varnostno kopijo, saj še vse teme niso 100% kompatibilne. Če je le možno pa posodobitev najprej naredi na delovni verziji strani (ne produkcijski).

 

Kaj je Gutenberg?

Gutenberg je nov urejevalnik vsebine in je del osnovnega WordPressa. Urejevalnik omogoča lažje in hitrejše urejanje vsebin prispevkov (posts) in strani (pages).

 

Zakaj je tako pomemben?

Do sedaj so se pogosto uporabljali tako imenvani “page builderji” vtičniki, ki so omogočali urejanje vsebin s funkcijo povleci in spusti. Z novim urejevalnikom pa je možno, da bo Gutenberg nadomestil tovrstne vtičniki (vsaj delno). Trenutno se po mojem mnenju še ne kosa z obstoječimi urejevalniki ima pa velik potencial.

WordPress: Gutenberg urejevalnik

Zate sem posnela video, v katerem ti na hitro predsatavim urejevalnik in kako ga uporabljati:

WordPress: Gutenberg urejevalnik

 

Izgled novega urejavlnika WordPress Gutenberg

V Gutenbergu so glavni bloki. To so bloki z različnimi vsebinami, kot so – besedilo, slika, tabela, stolpci… S pomočjo blokov se tako sestavi posamezna stran ali prispevek.

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK

S klikom na plusek levo zgoraj ali v besedilu, lahko enostavno izbereš vrsto bloka, ki ga želiš vstaviti:

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK

Pri vsavljanju slike je super uporabno, da lahko enostavno dodatne nastavitve (npr. alt text, velikost, link) dodaš kar v desnem stolpcu:

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK

Po novem je tudi možno vstaviti stolpce, ki jih razdeliš in nato v vsak stolpec vstaviš željeno vsebino (npr. naslov, besedilo, sliko…):

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK

Zelo uporabno je tudi vstavljanje tabel, ki jo lahko vstaviš le z nekaj kliki:

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK

V nekaterih primerih je priročno vstaviti blok “Classic”. To je blok, ki ti omogoča vstaviti blok prejšnjega urejevalnika. To je precej uporabno, kadar potrebuješ vstaviti shortcodes iz orodne vrstice (te so na voljo pri nekaterih vtičnikih)

WORDPRESS: GUTENBERG UREJEVALNIK


Če ti nov urejevalnik nikakor ni všeč, lahko še zmeraj uporabiš prejšnji urejavlnik – do leta 2021. Vtičnik, ki ti to omogoči je Clasic editor.


 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....