Zakaj uporabiti WordPress?

Zakaj uporabiti WordPress?

WordPress uporabljam že kar nekaj časa in imam že kar nekaj izkušenj, slabih in dobrih. V tem prispevku želim s  tabo deliti nekaj prednosti uporabe WordPressa za blog, spletno stran, spletno stran podjetja, fotogalerijo, spletno trgovino… In če grem kar na razloge uporabe WordPressa:

 

Je brezplačen in odprtokodni sistem (Open Source)

WordPress je popolnoma brezplačen in odprtokodni sistem dostopen pod licenco GPL (ali GNU General Public License; več). Licenca dovoljuje, da ga lahko brezplačno snameš iz spleta, namestiš, uporabljaš in spreminjaš po svojih želja.

 

Je enostaven za uporabo

Namestitev sistema WordPress zahteva nekaj več veščin. Njegova uporaba pa je precej enostavna. Vsebuje enostaven urejevalnik besedil, zato je primeren tudi za uporabnike, ki so manj vešči dela z računalniki. Za dodajanje novih vsebin zadostuje poznavanje urejevalnika besedil (kot je MS Word). Sistem preko vmsnika omogoča tudi vstavljanje slik in videov.

 

Ima veliko brezplačnih dodatkov (Plugins) in predlog/tem (Themes)

Tvoja stran lahko vizualno izgleda točno tako, kot si zaželiš. Obstaja ogromno število (brezplačnih in plačljiv) tem, med katerimi lahko izbiraš in jih z nekaj kliki uporabiš (najdeš jih tukaj). Če si želiš pa lahko sam ustvariš, ali najameš dizajnerja, ki ti naredi unikatno temo. Med nekaj desettisočo množico plačljivih in brezplačnih dodatkov (pluginov), ki jih najdeš tukaj, lahko precej povečaš funkcionalnost svoje strani.

 

Je prilagodljiv, fleksibilen in najpopularnejši CMS

Med večjimi uporabniki WordPressa so npr.: CNN, Forbes, Ebay, Sony (Playstation), Best Buy, The Rolling Stones´ website, Katy Perry, Jay-z, TechCrunch, Samsung, IBMjobs… (vir). WordPress bi (po nekaterih virih) naj bil celo najpopularnejši CMS (content management system). Eden pomembnejših razlogov je tudi ta, da je zelo prilagodljiv in ga z množico pluginov in tem lahko spremeniš v skoraj kakršnokoli spletno stran (blog, spletno stran, spletno trgovino, ….).

 

Ima konstantne posodobitve (Updates)

WordPress nudi konstantne posodobitve sistema, kot tudi pluginov in tem. Kar bi tukaj bilo vredno še omeniti je priporočilo, da pred vsako posodobitvijo (sistema, teme, plugina) narediš varnostno kopijo (backup). Če si npr. uporabil obstoječo temo in jo spremenil, je možno, da se ti bodo s posodobitvijo spremembe prevozile.

 

Ima ogromno skupnost za pomoč, veliko navodil in podpore

WordpPressova skupnost za podporo uporabnikom je ogroma in jo najdeš tukaj. Ponuja ogromno število navodil in dodatnih nasvetov. V skupnosti lahko sodeluje vsakdo z odgovoranjem na vprašanja, postavljanjem vprašanj, ustvarjanjem pluginov ali tem, prevajanjem WordPressa… V tej skupnosti je ogromno razvijalcev, programerjev, ki konstantno izboljšujeo in dopolnjujejo sistem.

 

Omogoča avtomatsko objavo prispevka na določen dan in uro (Schedule posts)

Wordpres ni le enostaven za uporabo, njegova funkcionalnost je precej dobra, z vsako posodobitvijo pa se še izboljšuje. Posebaj uporabno je, da lahko nastaviš določen čas in uro kadar želiš, da se določena objava avtomatsko objavi. Druge zelo uporabne funkcije so npr. še osnovno urejanje fotografij, dodajanje “Thumbnail” ikone, dodajanje povzetka…

 

Je prijazen in prilagojen iskalnikom, še posebaj Google

WordPress je že v osnovi prijazenza iskalnike (npr. Google). Z nekaj plugini pa lahko stran še dodatno optimiziraš (npr. WordPress SEO plugin).

 

Veliko tem je že prilagojenih za mobilnike (Mobile Friendly)

Danes je nujno pomisliti tudi na to, da stran obišče ogromno število uporabnikov iz mobilnikov, tablic… Zato je prilagoditev za različne velikosti monitorjev zelo pomembna. Veliko tem je že prilagojenih za mobilnike. Preden pa se odločiš za uporabo določene teme ali plugina ti svetujem, da najprej preveriš če je zares prilagojen(a) za mobilnike.

 

Ob brskanju o Wordpresa boš/si že najbrž naletel na WordPress.com and WordPress.org. Verjetno se sprašuješ kakšna je razlika? Bistvena razlika je (po domače povedano) , da storitev  WordPress.com nudi gostovanje WordPress blogom in ima omejeno uporabo. Na WordPress.org pa si WordPress snameš iz spleta in ga naložiš na svoje strežnik (več) ter si zagotoviš polno funkcionalnost.

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....