10 SEO nasvetov za blogerje

10 SEO nasvetov za blogerje

SEO optimizacija oz. optimizacija je nujna za iskalnike, ki bodo potem zadetke iz tvojega bloga uvrščale višje, kar pomeni, da te bo tudi več obiskovalcev našlo.

 
10 SEO nasvetov za blogerje
 

1 | Kvalitetna vsebina

Pomisli na bralce, ki jih želiš na svojem blogu. Zakaj bi sploh želeli brati in spremljati tvoj blog?

Vsebina je zmeraj na prvem mestu in naj bo kar se da najboljša. Zraven tega pa je potrebno pomisliti še na SEO optimizacijo, tako da te bodo bralci sploh našli.

 

2 | Ključne besede

Uporaba ključnih besed je še vedno pomembna. Če ne veš kako zase izbrati najbolj primerne ključne besede, lahko preveriš brezplačen spletni tečaj za ključne besede: Kako izbrati ključne besede.

 

3 | Optimizacija slik

Google ne zna “prebrati” fotografij (npr. če daš na fotografijo napis…), zna pa prebrati meta podatke, ki jih ima fotografija. Zato jih je dobro optimizirati. Na eni strani naj bodo slike primerne velikosti in naj ne presega 1MB, razen če je to zares potrebno.

Ko vstaviš fotografijo v prispevek, pa zmeraj poskrbi, da dodaš vsaj naslov in Alt Tag.

 

4 | Primarni, sekundarni meni in noga

Meniji so en skrit SEO dodatek, kjer lahko uporabiš ključne besede (seveda, kjer je to smiselno). Poskrbi za glavni in sekundarni meni (npr. v stranski vrstici) ter meni v nogi (nanj pogosto pozabimo).

 

5 | Uporaba značk

V besedilu zmeraj uporabljaj značke (h1, h2, p, a…) oz. v besedilu jasno označi poglavja, odstavke, naslove… Dobro je, da so naslovi različnih velikosti, tako bo Google hitro vedel, katera besedila so najbolj pomembna in katera malo manj.

 

6 | Popups

To so okna, ki običajno skočijo na zaslon, ko si nekaj časa na strani.
S temi okni previdno!

Naj bodo res samo tista najbolj nujna in potrebna. Google teh namreč ne mara preveč.

 

7 | Prilagoditev za mobilnike (responsive)

Čeprav na prvi pogled morda to ni pomembno za SEO, v resnici je! Stran naj bo optimizirana za mobilnike oz. responsive. To pomeni, da lahko obiskovalec enostavno stran uporablja iz različnih naprav.

Če te zanima, ali je tvoja stran primerna, lahko poskusiš s testom: Mobile-Friendly Test

 

8 | Https

V zadnjem času je https povezava zelo pomembna. Najprej je potrebno namestiti SSL certifikat in potem, urediti, da se stran odpira na https povezavi.

 

9 | Domena in linki

Imej svojo domeno – idealno je, da vsebuje ključne besede. Ko kreiraš nove linke, pa tudi ti naj vsebujejo besedilo in ne npr. www.domena.si/p1432).

 

10 | Google indeksiranje

Google Search Console https://search.google.com/search-console/about ti bo pomagala, ne samo, da preveriš ali Google lahko indeksira tvojo stran, ampak tudi pri celotni optimizaciji. Preveri robots.txt, da ne blokira strani, da so zemljevidi strani dodani in dostopni.


Morda te zanima še:

 


Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....