Gre za zanimivo sladico, ki na prvi pogled spominja na liziko, vendar se v notranjosti skriva biskvitno testo, ki je nato oblito s čokolado in okrašeno. Cake popsi so zelo primerni za npr. rojstne dneve, družinska srečanja, obiske…
Če ne maraš čokolade, ta recept ni najprimernejši zate. Lahko pa se poigraš in čokolado nadomestiš s sadnjem, nutelo, maskarpone sirom…
Sestavine za biskvit:
- 150 g moke
- 2 žlički sode bikarbone
- 100 g sladkorja
- 30 g kakava
- 170 ml mleka
- 2 jajci
- 110 g stopljenega masla
- 1 vaniljev sladkor
- 70 g čokolade (nasekljane na majhne koščke)
Dodatne sestavine za biskvit:
- približno 70g mlečne ali temne čokolade
- mleko
Sestavine za obliv:
- temna, mlečna ali bela čokolada (cca 200g)
Dodatki za Cake pops:
- okraski po želji (npr. mrvice, kokosova moka, nasekljani oreščki, koščki čokolade, snežinke)
- nabodala ali palčke za lizike
Postopek:
- Najprej penasto umešaš sladkor, vaniljev sladkor in jajci. Dodaš vse ostale sestavine za biskvit (razen čokolade) in dobro premešaš. Na koncu dodaš še čokolado in maso vliješ v pekač. Biskvit pečeš 20 – 25min na 180 °C.
- Nad vodno kopeljo stopiš čokolado in nekaj mleka (t. i. dodatne sestavine za biskvit). Mleka dodaj raje manj (cca 2 žlici) in ga po potrebi dodajaj kasneje v biskvit.
- Ko je biskvit pečen, ga raztrgaš na manjše koščke ali še bolje zmelješ v multipraktiku. H “biskvitu” nato dodaš stopljeno čokolado-mlečno zmes.
- Zamesiš v testo in po potrebi dodajaš mleko. Testo mora biti takšno, da z lahkoto oblikuješ kroglice, ki ob rolanju med dlanmi ne razpadejo. Iz testa nato oblikuješ kroglice v velikosti pink-ponk žogic in jih za 15 min postaviš v hladilnik, da se ohladijo in nekoliko strdijo.
- Med tem si pripraviš čokolado za obliv. Najprej nad vodno kopeljo stopiš nekaj kock čokolade, ki bo prevzela vlogo lepila med kroglico in palčko (nabodalom). Jaz sem nabodala nekoliko skrajšala in odstranila oster del. Uporabiš pa lahko seveda palčke za lizike, ki bodo naredile cake popse res čisto prave! Ohlajene kroglice še enkrat povaljaš med dlanmi, da dobiš res lepe in enakomerno velike kroglice. V raztopljeno čokolado namočiš en konec palčke in jo zabodeš v kroglico – približno do polovice. Ko imaš vse kroglice nabodene, postaviš v hladilnik, da se čokoladno lepilo strdi. 🙂
- Nad vodno kopeljo stopiš čokolado za obliv. Izbiraš lahko med belo, temno ali mlečno ali jih po želji kombiniraš. Najzahtevnejša je bela čokolada, ki potrebuje za lep obliv še nekaj dodatkov (npr. bele kuverture). Če se tega lotevaš prvič, ti priporočam temno ali mešanico temne in mlečne čokolade. Ko je čokolada stopljena in kroglice v hladilniku ohlajene, je čas za obliv in okraševanje cake popsov. Vsako kroglico na palčki (cake pops) potopiš v stopljeno čokolado in nato čisto narahlo potreseš (zavibriraš), da “odteče” odvečna čokolada in po želji okrasiš. Postaviš v kozarec ali lonček, kjer se bodo cakepopsi ohladili in bodo primerni za sladkanje.
Kljub temu, da so navodila precej dolga, priprava sladice ni zahtevna. Je pa prisotnega kar nekaj ustvarjanja in packanja. Če imaš otroke, je to lahko odlična priložnost za druženje in skupno ustvarjanje. 🙂
Pa veselo cake pops sladkanje!
Komentiraj