Za zajtrk si pogosto privoščim Granolo. Zakaj? Ker je okusna, zdrava, zmeraj pri roki in hitro pripravljena. Da pa ne postane preveč monotona, se pri ustvarjanju granole večkrat igram s sestavinami in jih pogosto spreminjam. Ena izmed mojih prvih granol, za katero sem tudi objavila recept, je še zmeraj aktualna, vendar jo vseeno pogosto zamenjam s to granolo. Osnova je bolj ali manj enaka. Bistvena razlika med obema granoloma pa je v okusu in teksturi. Ker je v tej granoli manjša količina oreščkov in so dodani riževi napihnjenci, je ta precej lažja.
Sestavine spreminjam glede na to, kar imam doma in kar si zaželim, v osnovi pa za granolo uporabim:
- 3,3 skodelic ovsenih kosmičev
- 100g mandljev
- 100g indijskih oreščkov
- 100g brusnic
- 2-3 pesti goji jagod
- 100g riževih kosmičev (oz. riževih napihnjencev, dobiš jih v vsaki bolj založeni trgovini, na oddelku za zdravo prehrano)
- 75g bučnih semen
- 1 strok vanilje
- 200g medu (najboljši je domači, moj najljubši pa je kostanjev)
- sol
Postopek:
- Med počasi segreješ, da postane tekoč, nato dodaš “semena” stroka vanilje.
- Ovsene kosmiče, mandlje, indijske oreščke, riževe kosmiče in bučna semena združiš in dobro premešaš. Dodaš medeno zmes in vse dobro premešaš, da so vse sestavine premazane z medom.
- Zmes enakomerno razporediš na pekač in rahlo posoliš.
- Pečeš na 180°C približno 25-30 min. Vsakih 10min premešaš, da se granola popeče iz vseh strani.
- K ohlajeni granoli primešaš goji jagode in brusnice.
- Granolo hraniš v zaprti posodi.
Pripraviš si jo lahko z mlekom, jogurtom, skuto ali jo uporabiš pri peki različnih sladic.
Ta recept za granolo je prirejena verzija granole Gordona Ramsaya.
Komentiraj