Kako ustaviti negativne monologe in stopiti v akcijo

Kako ustaviti negativne monologe in stopiti v akcijo

Kako ustaviti negativne monologe in stopiti v akcijo

Vsi imamo v glavi tisti glasek, ki nam govori različne stvari, včasih tudi laži. Včasih je ta glasek bolj glasen, včasih ga skoraj ni slišati. Šepeta pa nam različne stvari:
Nimam časa…
Ni dovolj ur v dnevu…
Preveč imam dela…
Nisem dovolj dober/a…
Prestar/a sem…
To že obstaja…

 

Se najdeš, v katerem izmed gornjih? Pa veš kaj, vse trditve so laži! Vse to so trditve, ki temeljijo na strahu, strahu pred tem, da bi nam škodile. Najbolj ironično pri tem pa je, da nas te zgodbice včasih tako ohromijo, da nas ohromijo in onemogočijo, da bi sploh kaj naredili.

 
Kako ustaviti negativne monologe in stopiti v akcijo
 

Misli in prepričanja so tako močna, da nas popolnoma ohromijo. Ampak, to je možno obrniti in stopiti v akcijo! Tukaj pa nekaj idej kako:

 

1 | Identificiraj strah oz. ozavesti ta glasek

Najprej identificiraj zgodbo, ki si jo govoriš. Ugotovi katero prepričanje te ohromi, da ne narediš koraka naprej. Najbolje je, da si to zapišeš.

 

Spodaj lahko snameš brezplačen delovni list, ki ti bo pri tem pomagal!

Kako ustaviti negativne monologe in stopiti v akcijo

Primer: Nimam časa… ali Ni dovolj ur v dnevu…

Cel dan nekaj delaš v resnici pa ni nič kaj pametnega narejenega. Če ne veš, kam so zbežale vse ure v dnevu, potem jutri zjutraj (ali že kar danes) začni z vodenjem, kaj vse počneš čez dan. Tako na koncu dneva dobiš jasno sliko, kam so zbežale vse ure. Tako dobiš jasno sliko in lahko pregledaš, kaj od tvojega dneva je smiselno, da ohraniš in kaj ne (morda počneš kaj podzavestno in se sploh ne zavedaš, čas pa beži…).

 

Med vsemi tvojimi dnevnimi opravili je zelo možno, da je nekaj kar počneš in ti vzame ogromno časa, od tega pa pravzaprav nimaš posebnega zadovoljstva – npr. gledanje TV, skrolanje po Facebooku, Instagramu, YouTubu? Kaj če ta del nadomestiš s čim, kar bi te osrečilo in napolnilo z energijo? Pri odkrivanju tega si lahko pomagaš tudi s tem videom:

 

6 nasvetov, kako nehati zapravljati čas

 


Morda te zanima še:


6 nasvetov, kako nehati zapravljati čas
 


 
Primer: Preveč imam dela…

Nekje sem prebrala, eno zelo pogosto prepričanje, pa vendar je v resnici ravno nasprotno: “busy” ni enako “effective”.

 

BUSY ≠ EFFECTIVE

 

Da zmeraj nekaj počneš (tudi nepotrebna, nepomembna dela – klepetanje, nepotrebni sestanki, opravljanje…) ni zmeraj tudi efektivno oz. pomeni, da lahko ta del zmanjšaš ali celo odstraniš in tako pridobiš čas za tisto, kar je res pomembno. Vprašaj se tudi, kaj je tisto kar je na tvojem to-do seznamu, pa sploh ni potrebno in lahko odstraniš, morda lahko delo tudi razdeliš oz. preložiš na druge ljudi?

 
Primer: Nisem dovolj dober/a…

Vsak človek je popolnost zate in tudi ti si dovolj! To pa ne pomeni, da se ne rabiš več izobraževati, piliti ali izboljševati. Vzemi list papirja in naredi mini brainstorm. Napiši vse stvari, v katerih res blestiš, zapiši tudi vse pohvala, ki si jih dobil/a.

 
Primer: Prestar/a sem…

To obstaja samo v tvoji glavi in prepričanjih. Nikoli ni prepozno… dokler še dihaš! 😉 Nikoli nisi prestar/a, za karkoli se odločiš.

 
Primer: To že obstaja…

Ding, ding! Bolj ali manj že vse obstaja! To je dejstvo. Ne obstaja pa tvoja varianta, tvoja izpeljanka tega! Torej to ni izgovor, da ne ustvariš tega, kar si želiš.

 

2 | Odloči se in akcija!

Kar je potrebno je le to, da greš v akcijo! Prestopiš svoja zgornja prepričanja/izgovore in se le lotiš. Če se zalotiš, da spet premlevaš o tem ali si dovolj dobra…. In se v mislih pregovarjaš sama s sabo… skušaj te misli spustiti kot balonček, saj ti ne služijo več. Če ti to ne deluje, lahko poskusiš s tehniko “5 sekundnim pravilom” (Mel Robbins), kjer enostavno v mislih šteješ od 5 do 1:

 

Mel Robbins: 5 Second Rule

 

Če te je strah, da nisi dovolj, začni iskati informacije, se izobraževati, poiskati pomoč strokovnjakov in prestopi to prepričanje oz. strah. Če te je strah, ne verjameš, da lahko živiš od svojega konjička, ustvari načrt, določi cene in začni ustvarjati, prodajati. Če se prepričuješ, da si prestar/a, se nasmej in se loti točno tega, za kar si “prestara”. Če se prepričuješ, da to že obstaja, si reči moja varianta še ne obstaja in se loti!

 

Le začni nekaj delati v tej smeti – karkoli!

 

Imaš kakšno tako prepričanje?

  

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....