JPG, PNG, GIP ali SVG? Formati fotografij in kdaj jih uporabiti

JPG, PNG, GIP ali SVG? Formati fotografij in kdaj jih uporabiti

JPG, PNG, GIP ali SVG? Formati fotografij in kdaj jih uporabiti

Čeprav na prvi pogled digitalne slike izgledajo precej podobno, so razlike v formatih lahko precej velike.

Jpg, png, gif, svg so recimo tisti formati, ki so najpogosteje uporabljeni. V tej objavi ti tudi pojasnim, kje oz. v katerih primerih jih je najbolje uporabljati.

JPG, PNG, GIP ali SVG? Formati fotografij in kdaj jih uporabiti
 

JPG

Verjetno najpogosteje uporabljen format, ki se uporablja pri fotografijah, slikah… z izbiro tega formata redko zgrešiš.

Format je tudi primeren za uporabo na različnih napravah in brskalnikih ima pa pomanjkljivost npr. ne omogoča transparentnega ozadja, pri velikosti izgubi na kvaliteti…

 

PNG-8 in PNG-24

Drugi najpogostejši format je png, ki se najpogosteje uporablja, kadar potrebujemo transparentno ozadje. Prav pride tudi pri deljenju grafik in fotografij npr. na Facebooku, v primerih, ko ne želimo, da izgubiti kvalitete fotografije (pri nalaganju namreč Facebook močno skrči jpg slike, kar vpliva tudi na kvaliteto).

Bistvena razlika med png-8 in png-24 je v številu uporabljenih barv in posledično velikosti slike. Če ti zadostuje 256 različnih barv na sliki in ne potrebuješ transparentnega ozadja, potem zadostuje png-8, ki bo verjetno na disku zasedla občutno manj prostora.

Če je barv več in potrebuješ transparentno ozadje, izberi raje png-24. Pri transparentnem ozadju in png-8 namreč lahko pride do zelo opazno-nazobčenih robov na sliki.

 

GIF

Se spomniš, ko smo v šoli risali risanko – na vsak papir smo narisali zaporedje dogajanja, nato pa vse skupaj spustili čez prst in dobili risanko?
No, točno to je GIF, le v elektronski obliki.
Poenostavljena povedano, gre za zaporedje slik, ki se zaporedno prikažejo v določenem času – s tem pa tako dobimo gibajočo/animirano sliko.

Najpogosteje se uporablja pri gibljivih grafikah oz. animiranih slikah.

 

SVG

Med naštetimi formati je ta edini vektorski – slika sestavljena iz vektorjev (ne pik) – to pomeni, da se pri spreminjanju velikosti kvaliteta ne spremeni.

Zakaj pa potem ne uporabimo zmeraj svg?

Običajno so te nekoliko večje, zato niso primerne v večjih količinah na spletnih straneh – saj bi to pomenilo počasnejše nalaganje. Potrebno je tudi, da je grafika v vektorskem formatu – to so običajno logotip, ikone, črte, znaki… žal pa ne tudi npr. fotografije.

To je le nekaj najpogostejših formatov, ki se uporabljajo v digitalnem svetu. Za vsak primer je najprej treba razmisliti, kaj potrebuješ in nato ugotoviti, kateri format je najprimernejši.

 
 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....