Kako se lotiti bloga

Kako se lotiti bloga

Želiš začeti svoj blog? Super! Najbrž zato tudi bereš tale prispevek. 🙂 Če se bloganja šele začenjaš, je tale prispevek točno zate! V njem sem skušal zajeti svoje izkušnje in napisati več o tem, kako načrtovati svoj blog in čim bolje začeti z blogom.

 

Načrt

Za dober blog potrebuješ dober načrt. Zato akcija! Vzemi list papirja in napiši svoj načrt. Verjemi, da ti ne bo žal, kasneje ga lahko še zmeraj spremeniš.

Pri načrtovanju si skušaj odgovori predvsem na vprašanja:

 • Kaj bo moja osrednja tema bloga (ni nujno le ena)? O čem želim pisati?
 • Kdo so moji ciljni bralci?
 • Kako pogoste bodo moje objave? Enkrat , dvakrat, trikrat… na teden?
 • Koliko časa lahko posvetim blogu?
 • Bo moj blog za hobi ali želim z njim služiti?

Na vprašanje ali je blog res zate najbrž že poznaš odgovor, če pa še nisi prepričan/a, si lahko prebereš moje razloge za pisanje bloga.

 

Vsebina

Piši o tem, kar poznaš, obožuješ in v čemer zares uživaš, saj bo to odlična motivacija za ustvarjanje novih blogov. Dobro je, da premisliš o vsebini, ki jo želiš deliti na blogu in na kakšen način boš vsebino predstavil/a, da jo bodo bralci z veseljem prebrali. Pomisli pa tudi na fotografije, ki jih boš potreboval/a za blog, ali fotografij sploh ne bo. Potrebuješ iz tega področja še morda kakšno dodatno znanje, pomoč, opremo? Potem je čas, da poskrbiš še za to.

 

Funkcionalnost bloga

Ko je načrt zasnovan, premisli še o tem, kakšne funkcionalnosti potrebuje tvoj blog. Npr. če želiš pošiljati novice oz. svoje bralce obveščati preko e-maila, boš potreboval/a seznam e-mailov, na katero se tvoji bralci lahko prijavijo.

Da ne pozabiš še, na kakšno bistveno in pomembno funkcionalnost, je tukaj še nekaj idej:

 • sistem za prijavljanje na novice
 • večjezičnost (boš pisal/a v več jezikih?)
 • portfolio (bo na tvojem blogu morda tudi portfolio?)
 • kontaktni obrazec
 • feed družbenih omrežij (npr. prikazovanje tvojih zadnjih Instagram fotografij na blogu)
 • dodatne podstrani (npr. o meni)
 • sidebar s posebno vsebino …

Seveda vsak blog ne potrebuje vseh funkcionalnosti, zato smiselno oceni, kaj potrebuje tvoj blog.

 

Ime bloga, domena in gostovanje

Končno je tudi čas, da tvoj bodoči blog dobi ime (če ga še nima)! Fino je, če si vzameš čas in dobro premisliš o imenu svojega bloga, saj ga kasneje ni dobro prepogosto (če sploh) spreminjati. V navezavi z imenom potrebuješ še domeno (npr. www.moj-blog.si) in gostovanje, kjer bo tvoj blog zaživel. Domena in gostovanje sicer nista nujna, da začneš s svojim blogom, ti pa ju toplo priporočam. Če te zanima, sem več o stroških bloga pisala v prispevku, Koliko v resnici stane blog?

 

Programska oprema

Za blog potrebuješ sistem za upravljanje z vsebino. Eden izmed najbolj popularnih sistemov, ki ti ga priporočam je WordPress (o tem zakaj uporabiti WordPress sem že pisala tukaj).

 

Dizajn

Oblika bloga oz dizajn je zelo pomemben, zato mu je vredno posvetiti nekoliko več pozornosti. Za ta del potrebuješ nekaj več znanja, ki ga lahko pridobiš sam/a ali poiščeš pomoč. Pri obliki pa imej v mislih predvsem to, da bo blog pregleden, prijeten na pogled in ne bo prenasičen z informacijami. Ne pozabi pa tudi na bralce, ki bodo blog brali na svojih mobilnih napravah in poskrbi, da bo blog prilagojen tudi za mobilnike.

 

Analitika

“Ne, analitike pa za blog ne potrebujem” ali “Moj blog še nima toliko bralcev” so pogosti pomisleki za spremljanje spletne analitike, ampak verjemi, da je lahko precej uporabno, če analitiko spremljaš že od začetka. S spremljanjem boš namreč vedel/a, katere vsebine so na blogu najbolj brane, od kod prihajajo tvoji bralci in med drugim tudi kako lahko še izboljšaš blog.

 

Optimizacija bloga

Na eni strani je optimizacija za iskalnike (SEO), ki je poenostavljeno povedano, prilagoditev spletne strani tako, da bo razumljiva bralcem in iskalnikom (npr. Google). Za vsaj osnovno optimizacijo pa lahko poskrbi vsakdo kar sam. Na drugi strani je optimizacija bloga za različne brskalnike (npr. Chrome, Firefox, Safari…) in različne velikosti monitorjev (npr. mobilne naprave, tablice, TV). Optimiziran blog bo vsekakor pozitivna izkušnja tako za bralce kot tudi iskalnike, ki bodo tvoj blog uvrstili višje med iskalnimi zadetki.

 

Promocija

Promocija in koliko se boš z njo ukvarjal/a je popolnoma tvija odločitev. Vsekakor pa je vredno o njej vsaj premisliti in si narediti svoj načrt.

 

Varnostne kopije

Sedaj, ko je vse že lepo steklo in je blog postal zelo uspešen pa ne pozabi še na varnostne kopije (backupe). Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, zato svoj blog in vse svoje delo raje zavaruj z dodatno varnostno kopijo.

 

Če razmišljaš o blogu in bi potreboval/a pomoč me seveda lahko kontaktiraš! 🙂

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....