Kako se lotiti spletne strani ali bloga

Kako se lotiti spletne strani ali bloga

Ob brskanju po blogu in pisanju nove objave o tem, kako se lotiti spletne strani ali bloga, sem ugotovila, da se na mojem blogu pravzaprav najde že kar nekaj vsebin na to tematiko. Da se ne ponavljam, bom v tej objavi povzela in dodala še kakšno info. na to tematiko in ti tako morda odgovorila na kakšno morebitno vprašanje.

Čeprav se spodnje objave vežejo predvsem na blog, veljajo podobne ali enake stvari tudi za spletne strani.

 

Kako se torej lotiti bloga ali spletne strani na kratko:

 

Načrt bloga (vsebina, funkcionalnost, ime bloga …)

Najprej je še zmeraj potreben načrt bloga oz. spletne strani. Katere funkcionalnosti potrebuješ, kakšna bo vsebina, ime bloga, kako pogosto načrtuješ objavljati, katere vse vsebine so potrebne (npr. stran o meni, portfolio, sodeluj z menoj, kontakt …), v koliko jezikih. Skratka čimbolj podroben načrt bloga ali spletne strani.

 

Domena in gostovanje

Ko je ime že izbrano, je potrebno zakupiti domeno (www.mojadomena.si), se odločiti, kakšna bo, kakšno bo imela končnico (npr. .si, .com) in splača se preveriti tudi, ali je ime na voljo tudi na družabnih omrežjih, ki jih želiš uporabljati.

 

Programska oprema (CMS)

Kakšno programsko potrebuješ za svojo spletno stran (npr. WordPress).

 

Dizajn/oblika

Kako bo tvoj blog vizualno izgledal. Če delaš to sam/a ali bo to zate naredil kdo drug, je precej priročno, če poiščeš nekaj strani, ki so ti vizualno všeč in so dobra referenca, kakšno stran oz. blog želiš.

 

Vsebina (teksti, fotografije)

Še preden je stran, ali blog oživela je super, če si pripraviš kakšno vsebino, fotografije za nekaj prvih objav. Če gre za spletno stran, bo potrebno pripraviti vsebine in fotografije za stran.

 

Optimizacija

Sledi še optimizacija spletne strani, da bo stran hitra in prilagojena za iskalnike, kot je Google.

 

Analitika

Priročno je usposobiti še spletno analitiko, da boš lahko analizirala svojo novo spletno stran ali blog.

 

Promocija, agregati

Potem pa še nekaj promocije. Brezplačne ali plačljive. Brezplačna je lahko preko družabnih omrežij, vpis novega bloga ali spletne strani v različne agregate. Ali pa tudi plačljiva z AdWords ali Facebook oglaševanjem. Dober način, če je le možno pa je tudi, kakšna gostujoča objava na drugem blogu, družabnih omrežjih.

 

Varnostne kopije

Da pa vso delo ne bo zaman je pametno poskrbeti še za varnostne kopije, ki najbolje, da se izvajajo kar avtomatsko.

 

Tukaj pa še prejšnje objave na tematiko, kako se lotiti bloga ali spletne stani:

 

O čem želiš naslednjo objavo? Če imaš, kakšno željo, o čem želiš brati na mojem blogu naslednjič, mi jo zaupaj, morda ti jo izpolnim v naslednji objavi (pa tudi jaz pridobim kakšno dobro idejo) 🙂 Želim namreč, da tukaj bereš o vsebinah, ki te zanimajo.

 

Želiš nedeljske novičke? + brezplačen dostop do vseh freebies.
JA, SEVEDA! >>

Ni komentarjev

Komentiraj

Proti spamu uporabljam Akismet. Več....